JEF vrijwilligers in Giffoni

  • 25/10/2017
  • W Festivals
  • W Participatie

Enkele JEF vrijwilligers reisden in juli 2017 naar het Giffoni Film Festival in Italië om er te zetelen in een internationale jongerenjury. Ze logeerden er in gastgezinnen, discussieerden over film met de andere juryleden en noteerden hun bedenkingen in een verslag...  

 

Lucas Van Loo

Giffoni is natuurlijk een ervaring die me mijn hele leven zal bijblijven. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt van over de hele wereld, waarmee ik nog contact probeer te houden (wat niet makkelijk is door het tijdsverschil).

Wat eten betreft kan ik een paar dingen opnoemen: pasta, pizza en weinig ontbijt. Dat zijn de gewoontes daar. Het gastgezin waar ik verbleef was een heel vriendelijke familie die erg hun best deden voor mij, maar ik kwam voor hen niet op het meest gepaste moment. De grootvader die bij hun woonde, werd op de dag dat ik aankwam weggevoerd naar het ziekenhuis en ik heb hem niet meer gezien. Daardoor heb ik wel een grof uurtje moeten wachten voor ik opgehaald werd, maar dat was geen probleem want ik had toch niets te doen en begeleidster Karo offerde haar tijd op om met mij te wachten.

Ik ben natuurlijk heel gelukkig dat ik sterren zoals Bryan Cranston en Jullianne Moore in het echt zag. Tijdens de vrije momenten in het festival deed ik veel leuke dingen. Het meeste van mijn tijd heb ik mensen ontmoet en bijgeleerd over allerlei landen, en ik heb natuurlijk ook veel ijsjes gegeten die beter en goedkoper waren dan in België, wat heel aangenaam was. Daarbij heb ik ook nog extra films gekeken die niet verplicht waren maar wel leuk om te zien.

Om af te ronden heb ik in mijn vrije tijd ook nog een beetje de regio Giffoni verkend. Op onze vrije dagen gingen we weg samen met de andere Belgische juryleden en onze chaperone. De eerste vrije dag gingen we naar Amalfi, waar we het dorpje bezochten en wat in de zee zwommen. De volgende vrije dag gingen we naar het strand van Salerno, waar ik per ongeluk mijn gsm meenam in het water waardoor hij nu dus kapot is. Maar verder was het een prachtige dag met een iets minder mooie zee dan in Amalfi.

 

Hélène De Rudder

Giffoni werd vaak gepresenteerd als 'een ervaring' en dat vind ik een heel goed woord om het te omschrijven.

Voor mij was het een onvergetelijke belevenis waarbij ik veel nieuwe mensen leerde kennen en mijn zicht op de wereld heb uitgebreid. Ik heb veel geleerd over cultuur en hoe verschillend mensen kunnen zijn maar toch perfect met elkaar overweg kunnen. Vooraf was ik een beetje zenuwachtig om bij onbekende mensen in te trekken maar dat viel goed mee. Iedereen was heel vriendelijk en ik had me al snel aangepast aan hun gewoontes. Ze zorgden voor lokaal eten en nieuwe ervaringen. Omdat je echt bij het gezin hoort, krijg je te zien hoe de mensen leven en doe je dingen die je nooit als gewone toerist zou doen; van naar de tandarts gaan tot feestjes bijwonen.

In Giffoni kregen we veel vrijheid waardoor we met onze nieuwe vrienden konden afspreken en dingen ontdekken in het dorp. De films die we te zien kregen waren allemaal heel interessant en de besprekingen erna gaven me een goed beeld over hoe anderen de film ervaren. Soms kon ik ook mijn mening geven. Een van de leukste dingen vond ik de Q&A’s met de regisseurs en internationale gasten. Daar heb ik veel bijgeleerd over films en hoe ze gemaakt worden.

Ik kan deze reis zeker aanraden. Ook al ging niet alles altijd even vlot, ik ben wel heel erg blij dat ik ben meegegaan. Ik heb een heel leuke 10 dagen achter de rug!

Jade Gevaerts

Het Giffoni Filmfestival was op vele vlakken een bijzondere ervaring. Ik heb er veel geleerd over films en ben een heel pak zelfstandiger geworden. Ik heb heel veel mensen leren kennen en heb er een aantal internationale vrienden aan overgehouden. Supercool!

Als je sociaal bent, nieuwe films wil ontdekken en goed je plan kan trekken, dan is dit echt iets voor jou!

 

Sarah Verplancke

Giffoni! Met veel plezier denk ik terug aan de twee warme weken in het meest cinefiele dorpje van Italië. Minstens eenmaal per dag gingen de lichten uit, werd alles pikdonker, en werden we getrakteerd op een schouwspel dat nu eens aanstekelijk was, dan weer ontroerend, of ronduit onthutsend… 

Maar ook buiten, onder de steevast brandende zon konden we als gasten onze ogen uitkijken. Giffoni is namelijk een festival waarin het woord ‘buzz’ heel belangrijk is: glamour en de ‘waw-factor’ worden enorm geapprecieerd. Aan het filmfestival zijn dus heel wat andere zaken verbonden: een color festival, talrijke infokioskjes en winkeltjes, en natuurlijk ook de erg interessante Q&A’s met namen die tot de verbeelding spreken! Amy Adams, Bryan Cranston, Julianne Moore… ik ben dankbaar dat ik hen uit eerste hand heb mogen horen spreken over hun vak. Bovendien bevond ik me in goed gezelschap: zowel met mijn liefste mede-Belgjes als met de andere internationale juryleden klikte het erg goed, en het gastgezin dat mijn onder de hoede had gekregen, zorgde uitstekend voor me. 

Een zeer boeiende ervaring, die ik aanraad aan iedereen die geïnteresseerd is!