Vlaamse film ZOOks met topcast in wereldpremière op nieuwe editie van JEF festival

  • 11/12/2017
  • W JEF festival

Al dertig jaar lang staat de krokusvakantie dankzij Het Jeugdfilmfestival in het teken van kwaliteitsfilms voor kinderen en jongeren. Op zondag 4 februari 2018 gaat het festival - onder zijn nieuwe naam JEF - feestelijk van start met de première van de Vlaamse animatiefilm ZOOks van Kristoff en Dimitri Leue. Met Matteo Simoni, Frank Focketyn, Tine Reymer, Wouter Hendrickx, Daisy Ip, Wim Helsen en Warre Borgmans kan je gerust spreken van een topcast voor deze unieke film. ZOOks is een productie van Potemkino.

Op zondag 4 februari 2018 wordt het JEF festival in HETPALEIS (Antwerpen) op gang geschoten met de wereldpremière van de film ZOOks, in aanwezigheid van de regisseurs en de cast. Daarna volgen nog regionale premières op de JEF festivallocaties in Brugge, Gent en Kortrijk. Vanaf 9 februari is de film te zien in verschillende culturele centra in Vlaanderen. 

ZOOks is een hedendaags sprookje van Kristoff en Dimitri Leue dat zich afspeelt in een wereld waarin de mens volledig gescheiden leeft van de natuur. Voor de film werd gewerkt met ‘rotoscopie’, een techniek waarbij scènes eerst worden gefilmd met échte acteurs voor green screens, en nadien frame per frame worden geanimeerd (zo’n 45 000 unieke 2D tekeningen). Scenarist-regisseur Kristoff Leue: "Het maken van ZOOks was bijzonder intensief. Door de unieke aanpak van rotoscopie maakten we het de acteurs én onszelf niet makkelijk, maar we zijn erg trots op het resultaat. We wilden in de eerste plaats een mooie film maken, maar wie weet kunnen we met dit spannende verhaal over het belang van de natuur ook wezenlijk een verschil maken in het leven van kinderen.”

ZOOks stelt je voor aan de tekenfilmfiguren van een Vlaamse sterrencast, met o.a. Matteo Simoni: "De opnames waren een boeiende, technische uitdaging. Ik ben blij dat we ons met deze film richten tot een jong publiek en ik weet zeker dat kinderen heel erg van ZOOks gaan genieten." Het JEF festival is bijzonder verheugd dat deze Vlaamse film de nieuwe festivaleditie zal openen. 

Daarnaast staat het festival, dat plaatsvindt van 4 tot 18 februari, dit jaar in het teken van JEF kok: er worden o.a. food films vertoond (zoals de grappige animatieklassieker Zweedse gehaktballetjes van Johan Hagelbäck), in het medialab kan je een computergame ontwerpen op basis van echt voedsel en in de Masterclass Spaghettiwestern maak je stop motion filmpjes met verrassende materialen.

Het JEF festival vindt plaats op volgende locaties:

Antwerpen Zuiderpershuis, Waalsekaai 14, 2000 Antwerpen HETPALEIS, Theaterplein, 2000 Antwerpen EcoHuis, Turnhoutsebaan 139, 2140 Borgerhout

Brugge Cinema Lumière, Sint-Jakobsstraat 36/B, 8000 Brugge

Gent Studio Skoop, Sint-Annaplein 63, 9000 Gent Sphinx Cinema, St. Michielshelling 3, 9000 Gent

Kortrijk Buda, Kapucijnenstraat 10, 8500 Kortrijk

Strombeek-Bever (nieuwe locatie!) Cultuurcentrum Strombeek, Gemeenteplein 1, 1853 Strombeek-Bever

Vanaf 8 januari gaat de festival website online. 

Over ZOOks

ZOOks is een productie van Potemkino, in co-productie met SANCTA, The Fridge.tv, VRT/Ketnet. ZOOks werd gemaakt met de steun van BNP Paribas Fortis Film Finance, VAF/Flanders Film and Media Funds, Screen.Brussels, Luxun Academy en de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid.

www.zooks.be